Ders kitap incelemesi yerli ve millî yazılım programıyla yapılacak  
Ders kitap incelemesi yerli ve millî yazılım programıyla yapılacak

Ders kitap incelemesi yerli ve millî yazılım programıyla yapılacak

Millî Eğitim Bakanlığı ile Fırat Üniversitesi arasında imzalanan protokolle, tamamen Türk mühendislerin emeğiyle oluşturulan intihal.net benzerlik tespit yazılımı sayesinde, ders kitap incelemesinde yerli ve millî yazılım programı kullanılacak.

Ders kitap incelemesi yerli ve millî yazılım programıyla yapılacak

Millî Eğitim Bakanlığı Başöğretmen Salonunda gerçekleşen protokol, Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş ile Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Bedri Özer tarafından imzalandı. Fırat Üniversitesi Teknokent’te faaliyetlerini sürdüren Asos Eğitim Bilişim Danışmanlık arasında imzalanan protokolle, tamamen Türk mühendislerin emeğiyle oluşturulan intihal.net benzerlik tespit programı sayesinde ders kitap incelemesinde yerli ve millî yazılım kullanılacak.
 
Protokol imza töreninde konuşan Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş, FETÖ veya diğer terör örgütleri ile irtibat ve iltisakı kesinleşmiş kişilerin yayınları ve terör örgütlerinin sıklıkla kullandığı kelimeler veya subliminal bir mesaj verilip verilmediği yönünde uyarı veren yerli ve millî intihal.net programı ile tespit edileceğini söyledi. Ders kitap incelemesinde yerli ve millî yazılım programının kullanılacağını vurgulayan Durmuş, intihal.net benzerlik tespit yazılımının FETÖ ve diğer terör örgütleri ile mücadelede önemli bir kazanım olduğunu söyledi. Durmuş konuşmasına şöyle devam etti: "Bu program, başta FETÖ ve PKK olmak üzere bir takım terör örgütlerinin tedavüllerini fark etmemize vesile olacak bir takım uyarılar bize verebilecek. Bu yazılım sayesinde, Başkanlığımıza sunulan ders kitaplarını incelerken bir takım argo, kaba dil, ırkçı söylem, cinsiyetçi söylem gibi söylemleri fark edebileceğiz. Kitapları hazırlayanlar tarafından başka bir kitaptan alıntı yapılıp yapılmadığını tespit edeceğiz. Başka bir yazarın eserini kısmen veya tamamen alıp almadığını, bu anlamdaki benzerlik tespitini yapmış olacağız. Bir veya birden fazla eserden parça parça ürünler almak suretiyle bir mozaik tarzında çalıntı yapılıp yapılmadığını, bu anlamda intihal konusu olup olmadığını görmüş olacağız. Bir takım yayıncıların aynı kitabı iki farklı kitapmış gibi sunmalarına veya iki farklı yayınevinin aynı kitabı iki farklı yayınevinin kitabıymış gibi sunmalarını da tespit edeceğiz.”
 
Durmuş, intihal.net programına sağlanan veriler sayesinde Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile atılmış, terör örgütleri ile irtibatı kesinlik kazanmış bir takım isimlerin sisteme girilmesi sayesinde bu isimlerin herhangi bir kitabı hazırlayanlar arasında yer alıp almadığın tespit edileceğini kaydetti. Durmuş şunları söyledi: “FETÖ´nün, PKK´nın veya diğer terör örgütlerinin sıklıkla kullandıkları bir takım kelimeleri biz tarama suretiyle tespit edeceğiz ve bu kelimeler ile alakalı programda yapılmış bir uyarlamayla bize uyarı verecek. Dolayısıyla, bağlamında bu kelimelere bakmak suretiyle herhangi bir terör amacı taşıyor mu taşımıyor mu tespit etmek suretiyle daha yerinde bir denetim yapabilmiş olacağız. FETÖ´nün bir takım elektronik kaynaklarını veya bir takım kitaplarını senkronize etmek suretiyle arka tarafa yerleştirmiş olacağız. Bu kaynaklardan herhangi bir alıntı veya subliminal bir mesaj gayreti olup olmadığını da tespit etmiş olacağız."
 
1522 kitapta 32 bin 900 hata tespiti
Durmuş, 29 Ağustos 2016´dan Haziran 2017´ye kadar 1522 kitabı incelediklerini ve 32 bin 900 hata tespiti yaparak, düzelttiklerini kaydetti. Çalışmalar neticesinde, 422 doğrudan FETÖ/PDY ile alakalı hata tespiti yaptıklarına dikkati çeken Durmuş, bu hataların yer aldığı 189 kitabın ve bu kitapları hazırlayan 73 kişinin sistemden çıkarıldığını belirtti. Durmuş, bu incelemelerin öğretmenlerden oluşan komisyonlarca "manuel" yapıldığını söyledi.
 
Fırat Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Bedri Özer ise, intihal veya benzerlik tespit programlarının ülke için stratejik ürünler olduğunu belirterek, "Türkiye´deki ilk ve tek intihal programıyız. Yabancı programlar kullanıldığında, bizler bir kitabı, projeyi veya çalışmayı bu yazılım programlarına yüklediğimizde yabancı firmanın veri havuzunda bu depolanıyor. Doğal olarak, Türkiye´de henüz basıma verilmemiş bir kitap, yabancı ülkelerin veri havuzunda yer alıyor. Bu nedenle, intihal tespit programı stratejik ve millî olması gereken bir üründür" dedi.
 
Konuşmaların ardından, protokol imza töreni gerçekleştirildi.  
 
Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığına bir yıllık kullanımı hibe edilen intihal.net benzerlik tespit yazılımıyla, bu sene itibarıyla manuel yapılan incelemelerin yanı sıra inceleme sürecinin başında ve sonunda olmak üzere iki kez de intihal taraması yapılabilecek. Hibe edilen yazılım, Millî Eğitim Bakanlığının ücretsiz dağıttığı ders kitapları ve öğretim materyallerinin incelenmesinde de kullanılacak.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.