"HER ÇOCUK SIRA DIŞIDIR"  

"HER ÇOCUK SIRA DIŞIDIR"

Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk: “Anne, babalara özellikle vurgulamak isterim. Nasıl parmak izimiz sıra dışıysa bütün çocuklarımız da sıra dışıdır ve kendilerine özgü bir müfredatı hak ederler. Her çocuğun müfredatı kendi içinde saklıdır ve bizim için aslolan vazife, çocuğun yaradılışta sahip olduğu bu müfredatı açığa çıkarmaktır"

Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Tokat´ta Bilim Sanat Merkezi´nin açılışını gerçekleştirdi. Bakan Selçuk, Tokat’taki programı kapsamında ilk olarak Vali Ozan Balcı ile Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu´nu makamında ziyaret etti. Tokat Bilim Sanat Merkezi´nin açılışında konuşan Bakan Selçuk, çocukları selamlayarak bu milletin geleceğinin çocuklar olduğunu söyledi. 
 
“Nasıl parmak izimiz sıra dışıysa bütün çocuklarımız da sıra dışıdır”
Bilim sanat merkezlerinin sıra dışı çocuklar için sıra dışı eğitimler verileceğinden söz edildiğine işaret eden Selçuk,  "Aslında sıra dışı olmayan çocuk yoktur." dedi. Selçuk, şöyle devam etti: "Anne, babalara bunu özellikle vurgulamak isterim. Nasıl parmak izimiz sıra dışıysa bütün çocuklarımız da sıra dışıdır ve kendilerine özgü bir müfredatı hak ederler. Her çocuğun müfredatı kendi içinde saklıdır ve bizim için aslolan vazife çocuğun yaradılışta sahip olduğu bu müfredatı açığa çıkarmaktır. Bilim sanat merkezleri de bu tür durumlarda her bir çocuğumuzun içinde saklı olan müfredatı ortaya çıkarma çalışmalarında bir araç olarak güzel bir faaliyet, güzel bir işlev yürütüyor." 
 
2023 Eğitim Vizyonu’na değinen Selçuk, "Millî Eğitim Bakanlığının bu çerçevedeki genel hedefi ve vizyonu ´Vizyon 2023´ belgesinde ifade edildiği gibi her okulumuzun tasarım beceri atölyeleri marifetiyle bu tür bir hizmetin verilebiliyor olması ve bütün çocuklarımızın Türkiye´deki tüm evlatlarımızın kendi okullarında bu tür hizmetlerden yararlanıyor olması. İnşallah birkaç sene içerisinde de bu hayalimizi, bu hedefimizi ortaya koymuş olacağız." diye konuştu.
 
Merkezin açılmasında, hazırlanmasında emeğe geçen herkese teşekkür eden Selçuk, buradaki çalışmaların çok daha yükselerek devam etmesi için Bakanlık olarak büyük destek sağlayacaklarını kaydetti.
 
Konuşmanın ardından Selçuk ve beraberindeki protokol üyeleri, merkezin açılışını yaptı.
 
Daha sonra, Karşıyaka Ortaokulunu ziyaret eden Bakan Selçuk, öğrencilerle bahçede tenis oynadı. Öğrencilerin voleybol maçını izleyen Selçuk, ardından sınıfları gezerek oluşturulan tasarım atölyesinde mobilya tornasının başına geçti. Atölyede tahta baskıları inceleyen Selçuk, yöreye özgü tahta baskı bastı.
 
Öğrencilerle fotoğraf çektirdikten sonra okuldan ayrılan Bakan Selçuk, Tokat İmam Hatip Lisesine geçti. Bakan Selçuk, okulun bahçesinde öğrencilerden oluşan mehter takımı ile karşılandı.
 
Tokat İmam Hatip Lisesi ziyaretinde Bakan Selçuk ve Bakan Yardımcısı Mahmut Özer sürpriz yapıldı. Özer´in 1987 yılında mezun olduğu 11/A sınıfını ziyaret eden Selçuk, o dönemki öğrenciler ve öğretmeni tarafından karşılandı.
 
“Hayat sahnesinde ne varsa eğitim de odur"
Bakan Selçuk, daha sonra Tokat Belediyesi tarafından yaptırılan Şehir Müzesi´nin açılışına katıldı. Sözlerine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın selamını getirdiğini söyleyerek başlayan Selçuk, açılışı yapılacak  müzenin çok güzel olduğunu vurguladı. Selçuk, "Alimler, fazıllar ve şairler şehrinin bir müzesinin olmaması büyük bir eksiklik. Çünkü müze hafızadır, müze, gelecek için tohum saçmaktır. Müze, çocuklarımıza köklerini hatırlatmaktır. Müze, çocukların şahsiyet sahibi olması için onlara fırsat vermektir. Bundan dolayı emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum." diye konuştu.
 
"Ülkemizde müzecilikle ilgili eğitimlerin artması gerektiğinin farkındayız"
Müzeciliğin önemine işaret eden Selçuk, sözlerine şöyle devam etti: "Bizim eğitimden anladığımız şey, sınıfların içinde yapılagelen dersler değildir. Bizim eğitimden anladığımız, hayat sahnesinin ta kendisidir ve hayat sahnesinde ne varsa eğitim de odur, aile odur, sosyal medya odur, sokak odur, müze odur. Bütün bunlarla eğitimin tamamlandığını düşünürüz. Bu sebeple eğitim sistemine olan katkısını da düşünerek müzenin ne kadar hayati bir konu olduğunu ve dünyada müzeciliğin çok uzun yıllardır, çok özel bir şekilde yapıldığını ve ülkemizde de bu konudaki eğitimlerin artması gerektiğinin farkındayız. O nedenle de bazı seçmeli dersler koyarak müzecilikle ilgili okullarımızda çocuklarımızın daha çok farkındalığını artırmayı hedefliyoruz. İnşallah bu müze, çocukların okul dışındaki eğitimlerine de katkı sağlayacak. Buraya ziyaretler gerçekleştirilecek ve bu ziyaretler neticesinde de çocuklarımız kendileriyle, kimlikleriyle, kökleriyle tanışacaklar ki kökleriyle buluşsunlar." 
 
Selçuk, tüm Türkiye´yi kente gelerek Tokat´ı ve Tokat Müzesi´ni ziyaret etmeye davet etti. Konuşmanın ardından Selçuk ve beraberindeki protokol üyeleri, müzenin açılışını yaptı.
 

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.