KÜLTÜREL MİRASIMIZIN TEMSİLCİLERİNDEN OLGUNLAŞMA ENSTİTÜLERİNE ONUR ÖDÜLÜ  
KÜLTÜREL MİRASIMIZIN TEMSİLCİLERİNDEN OLGUNLAŞMA ENSTİTÜLERİNE ONUR ÖDÜLÜ

KÜLTÜREL MİRASIMIZIN TEMSİLCİLERİNDEN OLGUNLAŞMA ENSTİTÜLERİNE ONUR ÖDÜLÜ

Türk kültürel mirasının korunarak geleceğe aktarılmasında önemli katkılar sunan olgunlaşma enstitüleri, El Sanatları Onur Ödülü'ne layık görüldü.

Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı olgunlaşma enstitülerinin her yıl el sanatları ve tasarım odaklı zengin koleksiyonlarıyla katılım sağladığı CRAFT İstanbul 4. Uluslararası El Sanatları ve Tasarım Fuarı'nın ön izleme ve açılış programı, Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezinde gerçekleşti.
 
El sanatları ve tasarım bağlamında Türkiye'deki önemli organizasyonlarından biri olarak 8 Ekim'e kadar ziyaretçilerini ağırlayacak olan fuarda çalışmalarından seçkiler sunan olgunlaşma enstitüleri, kültürel mirasımızın korunarak geleceğe aktarılmasında önemli katkılar sunmasından dolayı açılış programında ödüle layık görüldü.
 
Kurulduğu 1945 yılından günümüze, kültürel mirasın korunması ve el sanatları alanlarında Türkiye'nin âdeta amiral gemisi rolüyle yurt içi ve yurt dışında başarılı kültürel faaliyetler yürüten olgunlaşma enstitülerine "El Sanatları Onur Ödülü" takdim edildi. Ödülü, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü adına Türkiye'nin ilk olgunlaşma enstitüsü olan Beyoğlu Refia Övüç Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Hatice Pamukoğlu aldı.
 
Giyim, el sanatları, nakış, kuyumculuk ve dokumacılık ürünleri
Kültürel miras, el sanatları ve tasarım alanlarında çok sayıda kurumun katılım sağladığı fuarda olgunlaşma enstitüleri; giyim, el sanatları, nakış, kuyumculuk dokumacılık,  gastronomi, kitre bebek yapımı gibi çeşitli alanlardaki el emeği göz nuru el sanatı ürünlerini, tasarımlarını ve sanat eserlerini özel sergi alanıyla ziyaretçilere sunuyor.
 
Türkiye'deki 30 olgunlaşma enstitüsünün büyük çoğunluğunun değerli eser ve ürünleriyle yer aldığı fuarda sergilenen ürünler, Türkiye'nin 7 bölgesine ait olmakla beraber teknik ve özellikleri bakımından da birçoğu coğrafi işaretle tescillenmiş ürünler olarak ziyaretçilerin karşısına çıkıyor.
 
Olgunlaşma enstitülerinde dokunan el dokumaları, fuarda özel bir tema ile sergileniyor. Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsünde görev yapan sanat yönetmeni Reyhan Çelik tarafından "Anadolu'nun Yüreğine Dokunmak" temasıyla "Türk Kırmızısı" olarak da bilinen doğal kökboyalı iplerle ve çarpana dokumalarla tasarlanan sergi enstelasyonu, dokumaların Anadolu'nun ruhunu yansıtmasına atıfta bulunuyor.
 
Geleneksel olanı çağdaş bir dille sunma amacı taşıyan bu enstelasyon, ziyaretçileri Anadolu dokumalarının zengin ve mistik dünyasına yakından bakmaya davet ediyor.
 
Türkiye'nin dört bir yanından olgunlaşma enstitülerinin özel çalışmaları yer alıyor
Sergide, Ankara Olgunlaşma Enstitüsü, "Ankara Sofu"; İzmir Olgunlaşma Enstitüsü, "Keyfiye dokuma"; Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü, "Çarşıbaşı Keşanı"; Gaziantep Olgunlaşma Enstitüsü, "Kutnu dokuma"; Tokat Olgunlaşma Enstitüsü, "Alaca dokuma"; Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü, "Maraş abası", Muğla Olgunlaşma Enstitüsü, "Dastar Dokuma" ve Kırklareli Olgunlaşma Enstitüsü, "Karacakılavuz dokuma" ile yer alıyor.
 
Enstitülerde el dokumalarından tasarlanan geleneksel ve modern giysiler de fuarda sergileniyor. Ayrıca Sinop Boyabat Halk Eğitimi Merkezi, "Boyabat çemberi"; Şırnak ve Cizre Halk Eğitimi Merkezleri de "Şal Şepik dokuma" ile sergiye katkı sağlıyor.
 
Olgunlaşma enstitüleri, "mekikli dokuma" adı verilen kumaş dokumacılığı yanında "kirkitli dokuma" adlı halı, kilim ve minder gibi birbirinden değerli dokumalarını da özel bir bölümde ziyaretçilere sunuyor.
 
Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü bünyesinde açılan Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünün özel tasarımlarla oluşturduğu sofra sunumları ve Özlem Saruhan'a ait "Anadolu'nun Kahraman Kadınları" koleksiyonu da fuarda yer alan ilgi çekici bölümler olarak kendini gösteriyor.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.